SD:s förslag om folkomröstning är rättsvidrig!

Vänsterpartiets svar på SD:s debattinlägg om folkomröstning i Skurup om flyktingmottagning. publicerad i Skånska Dagbladet (22/3)

De senaste veckorna har ordet ”folkomröstning” florerat i media, främst efter konflikten på Krimhalvön. Det verkar som om en yrvaken Lars Nyström från SD hört ordet och trott att om han föreslår en folkomröstning i Skurup får han också medialt genomslag. Förslaget är dock SD:s sönderslitna krav som avhandlats flera gånger förr, såväl i press som i fullmäktige.
En princip har dock han och hans parti glömt. I en rättsstat är vissa individuella rättigheter skyddade mot inskränkning även om en majoritet av samhället så skulle önska. Rätten till rörelsefrihet, rätten att vara inskriven i en kommun och få lagstadgad kommunal service är några av dessa, likaså rätten att bilda politiskt parti och delta i allmänna val.
Med det sagt är det i princip lika rättsvidrigt att tro att en folkomröstning ger SD rätt att hindra fler ”invandrare” att flytta till Skurup, som det vore om någon med stöd av en folkomröstning ville hindra SD att delta i val och påverka politiken utifrån sitt mandat.
Lars Nyström menar att demokratin får råda om folket får säga sitt i en omröstning och skriver: ”Likväl är det vår uppfattning att man måste våga lyssna på folket även om man själv verkar i ett parti med en annan uppfattning.”
Förra veckan sa 95% av Krims befolkning att de vill tillhöra Ryssland. Ska SD erkänna Krim som en del av Ryssland eller ger Lars Nyström tomma löften om respekt för folkomröstningsresultat? Det verkar både ansvarslöst och oseriöst.

Babak Rahimi
ordförande V-Skurup

 

Av med Inga kommentarer 0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: