Nej till nedskärningar inom socialtjänsten

När Skurups kommunfullmäktige den 25 maj beslutade om en kompletteringsbudget för 2015 låg det flera förslag på bordet. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunens väl la ett gemensamt och ansvarsfullt förslag utan nedskärningar i välfärden, ett förslag som fullmäktige röstade igenom under kvällen.

När vi i Vänsterpartiet oroas allt mer över den ansträngda situationen inom socialtjänsten i hela Sverige och i vår egen kommun med underbemanning, stress, utbrändhet och svårigheter att upprätthålla lagkraven vad det gäller barn och ungdomar som far illa då föreslår Sverigedemokraterna i sitt budgetförslag att det ska sparas ytterligare genom att dra in två tjänster som socialsekreterare i Skurup.

Detta är mycket anmärkningsvärt och förödande mot verksamheten om det skulle blivit verklighet. Förslaget slår främst mot två grupper, dels den redan hårt ansträngda personalen som går på knäna och dels de utsatta barnen och ungdomarna som riskerar att inte få den hjälp som de har rätt till och så väl behöver. Det är ett oansvarigt förslag vars konsekvens är att lagkraven inte kommer att kunna upprätthållas, sjukskrivningar hos personalen riskerar att öka samt ökat personligt lidande för de barn och ungdomar samt anhöriga som inte får hjälp. Det kommer också med stor sannolikhet öka kommunens framtida kostnader.

Detta samhälle vill vi i Vänsterpartiet inte ha. Vi vill ha ett tryggt samhälle för alla, ett samhälle där det finns resurser att ta hand om dem som behöver hjälp och där personalen mår bra. Vi vet att situationen är mycket ansträngd idag och att åtgärder troligtvis måste vidtas för att situationen ska bli bra, men det handlar inte om nedskärningar som SD förespråkar.

 

Anders Hansson

Vänsterpartiet Skurup

Av med Inga kommentarer 0

Relaterade inlägg

Inga inlägg hittades för visning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: