Krav på folkomröstning om flyktingar bygger på flyktinghat

En gång konstaterade en vis man att alla människor föds okunniga, men en eftersatt bildning kan hålla en del i kunnighet. När vi får del av Sverigedemokraterna Lars Nyström, Jimmy Nilsson  och Kommunens Väl:s Sven-Åke Strandberg ser vi hur djupt denna okunnighet kan vara.

Förslaget om omröstning i flyktingfrågan – på kommunal eller riksplan – visar inget annat än motionärernas dåliga koll på vad som sker i politikens värld.

Sverigedemokraterna lägger fram förslaget veckorna efter att deras egen partiordförande deklarerat att SD kan tänka sig skruva ner flyktingretoriken för att få en chans att samverka med andra partier. Självklart undrar vi om de tänker göra Skurup slagfält för intern maktkamp inom SD, mellan en seglivad rasism på kommunal nivå och en partistyrelse som gärna vill visa att de menar allvar med sin ”nolltolerans mot rasism”, eller är förslaget bara resultat av total okunnighet om deras partis egen analys av opinionssiffrorna inför valet 2014. Som gör att de skyndar att synliggöra den rasism som partiledningen av taktiska skäl vill dölja inför valet.

Vidare undrar vi om Sven-Åke Strandberg från KV har förstått att förslaget om att Skurup blir den kommun som kräver en landsomfattande folkomröstning om flyktingmottagningen, förutom att det är ogörligt, kommer att skämma ut Skurup på riksnivå och sätta en stämpel på kommunen som ingen mäktar att tvätta bort. Hur de tror det är förenligt med kommunens väl att framstå som Sveriges mest rasistiska kommun i stället för att bli en inbjudande kommun för familjer i arbetsför ålder är för oss en gåta.

Vi kan förstå den populistiska tanken bakom en folkomröstning. Med den förda politiken och undermåliga hanteringen av skattemedel har politikerföraktet ökat i Skurup. Skandaler som kommunledningen varit orsaken till har skapat missnöje i kommunen. Småföretagare, handlare, barnfamiljer, pensionärer, skolelever och ideella föreningar har alla känt sig negativt bemötta av kommunens ledning och dess politik. I det läget kan vi förstå att kravet på folkomröstning för att ändra politiken kan få gehör hos allmänheten och bli ett sätt att visa missnöjet. Men märk väl att det inte är kommunens privatiseringspolitik som de vill låta folk ska rösta om. Det är inte heller nedskärningar som drabbar pensionärer och barnfamiljer som allmänheten ska få säga sitt om i en folkomröstning. Det är flyktingmottagningen, något vi inte har haft i en nämnvärd omfattning i Skurup och allmänheten kan därmed inte ha erfarenhet av. Att i en kommun med minimal flyktingmottagning beskylla flyktingar för fattigpensionärernas och barnfamiljer och vända blicken från privatiseringar och överlåtelse av kommunalservice till privata företag visar bara på att dessa herrar har ingen analys av vad som orsakar fattigdomen i Sverige och i Skurup.

Lustig nog är just flyktingmottagningen i Skurup en av de frågor som SD och KV inte kan låtsas vara i opposition. Så sent som i september röstade SD och KV tillsammans med Centern på moderaternas förslag i kommunfullmäktige på hur mottagandet av flyktingbarnen ska se ut. Vill de nu riva sitt eget beslut i en folkomröstning?

Hur lustigt än det låter finns det dock anledning att varken skratta åt deras okunnighet eller att ta deras utspel som ett skämt. Propagandan är alltid mer framgångsrik när den hetsar till hat än när den försöker framkalla positiva känslor. Att de vill låta hatet gro mot flyktingar är inget som kan bemötas med tystnad.

Vänsterpartiet i Skurup

Av med Inga kommentarer 0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: